Η ίδρυση και τα μέλη του πληρώματος της αγωνιστικής ομάδας

Η αγωνιστική ομάδα της Σχολής Ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Κ. ξεκίνησε, με την οργάνωση και τη δομή με τις οποίες λειτουργεί έως και τώρα, το 2003, προπονούμενη και αγωνιζόμενη με το σκάφος «Ευρυάλη» (τύπου Dehler 38).

Η τρόπος οργάνωσης της ομάδας, ήταν και είναι πρωτοποριακός και αποτελεί πρότυπο,

 

Η ομάδα από την ίδρυσή της, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί επανδρωμένη από απόφοιτους της σχολής ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Καλαμακίου.

Το πλήρωμα ενισχύεται, κατά περίσταση, από τους έμπειρους αθλητές ιστιοπλόους Βαγγέλη Νικολόπουλο, Απόστολο Σερράο, Μιχάλη Καραγιάννη και Νίκο Χρυσό, οι οποίοι έχοντας βαθειά γνώση της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, συντείνουν στην γρήγορη άνοδο του αγωνιστικού επιπέδου της ομάδας

 

Ο προγραμματισμός της αγωνιστικής ομάδας

Οι προπονήσεις γίνονται κάθε εβδομάδα και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους (εκτός του Αυγούστου).

Παράλληλα συμμετέχει σε αγώνες, βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού που γίνεται στις αρχές του κάθε εξαμήνου.

Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη της ομάδας, που συνιστούν και το πλήρωμα του αγωνιστικού σκάφους, επιμορφώνονται και προπονούνται συνεχώς, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους και την αγάπη για την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης.

Στις προπονήσεις βελτιώνουμε συνεχώς τις τεχνικές μας, τις ρυθμίσεις των πανιών, τα συστήματα του σκάφους τις συνεργασίες μας και τα συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα την διαρκή βελτίωση της απόδοσης του σκάφους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα άριστα αποτελέσματα των αγώνων στους οποίους συμμετέχουμε.

 

Το νέο αγωνιστικό σκάφος «Κλεοπάτρα»

Αποτελούμενη από ένα βασικό πυρήνα μελών, η ομάδα του 2003, μετά από πέντε περίπου χρόνια άρχισε να αναζητά ένα σκάφος περισσότερο απαιτητικό από το πλήρωμά του και πιο σύγχρονο.

Το 2009, αποκτήθηκε το σκάφος «Κλεοπάτρα».

Το «Κλεοπάτρα» είναι τύπου BeneteauFirst 40.7, ναυπηγηθέν το 2000.

Η ομάδα άρχισε, ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2009, να προπονείται με ιδιαίτερη διάθεση, συνέπεια και δίψα για μάθηση και να εκπαιδεύεται πάνω στα νέα συστήματα και τις τεχνικές.

Είχαμε πολλή δουλειά να κάνουμε:

 • να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις του πληρώματος και τις συνεργασίες,
 • να «τριμάρουμε» την αρματωσιά του σκάφους,  
 • να επιλέξουμε την νέα «γκαρνταρόμπα» του σκάφους καθώς και το ιστιοραφείο με το οποίο τελικά θα συνεργαστούμε, σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας,
 • να τελειοποιήσουμε την διάταξη των διαφόρων συστημάτων στο κατάστρωμα,
 • να βελτιώσουμε το υδροδυναμικό προφίλ των υφάλων,
 • να μάθουμε τα ηλεκτρονικά όργανα ένδειξης ανέμου

Όλα τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες με ενθουσιασμό, βλέποντας έτσι το σκάφος να προσαρμόζεται στις νέες γνώσεις μας και να βελτιώνεται.

Ετσι φτιάχτηκε και λειτούργησε η αγωνιστική ομάδα του «Κλεοπάτρα».

 

Αποτελέσματα αγώνων – επιτεύγματα του πληρώματος

Τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα, με πρώτο την κατάκτηση της 1ης θέσης στην κατηγορία IRCστον αγώνα της Υδρας τον Μάρτιο του 2010, καθώς και της 1ης θέσης στην ίδια κατηγορία στο «Χειμερινό Κύπελλο» τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς.

Η ομάδα συμμετείχε, κατά προτεραιότητα, σε όλους τους «τεχνικούς» αγώνες που διεξάγονται στον Σαρωνικό κόλπο (όρτσα – πρίμα, τρίγωνο), στην απαιτητική κατηγορία ORCInternational, από το 2009 έως και το 2017.

Ειμαστε το μοναδικό πλήρωμα σκάφους, που αγωνίζεται σε υψηλού επιπέδου αγώνες, αποτελούμενο στην πλεινότητά του, όχι από καταξιωμένους αθλητές ιστιοπλόους, αλλά από ιστιοπλόους που φοίτησαν στη σχολή ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Κ. και εξελίχθηκαν σε αθλητές μέσα από την αγωνιστική ομάδα της σχολής.

 

Στόχοι που επετεύχθησαν

Στην διάρκεια της λειτουργίας της ομάδας, πετύχαμε:

 • Να έχουμε μια σταθερή, διαχρονική ομάδα με συχνή και συνεπή παρουσία στους σημαντικότερους διασυλλογικούς αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανοικτής θαλάσσης με πολύ καλά πλασαρίσματα
 • Η ομάδα και κάθε μέλος της, να έχει σαν κύριο κίνητρο τη συνεχή βελτίωσή του σε όλους τους τομείς, και αυτό χάρη στον προγραμματισμό των εβδομαδιαίων προπονήσεων και σεμιναρίων.
 •  Να συναγωνιστούμε επάξια σύγχρονα αγωνιστικά σκάφη επανδρωμένα με πληρώματα από καταξιωμένους, πρωταθλητές, ιστιοπλόους, με αποτέλεσμα την σημαντική συνεισφορά μας στην άνοδο του αγωνιστικού επιπέδου του αθλήματος της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης.
 • Μέλη της αγωνιστικής ομάδας να επανδρώσουν άλλα, ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, σκάφη του στόλου και να σταθούν σε αυτά με απόλυτη επιτυχία

Με το «Κλεοπάτρα» διδαχθήκαμε:

 • τις πλέον σύγχρονες τεχνικές,
 • τριμαρίσματα σε καιρούς με διαφορετικές εντάσεις και πλεύσεις,
 •  τελειοποιήσαμε τις συνεργασίες μεταξύ των μελών του πληρώματος,
 •  Εμβαθύναμε στην τακτική αγώνων ιστιοπλοΐας,
 • απολαύσαμε ιστιοπλοΐα υψηλού επιπέδου

 

413 1193

 

Νέα δεδομένα για την αγωνιστική ομάδα

Από τον Χειμώνα του 2018 το σκάφος «Κλεοπάτρα» έπαψε να είναι στη διάθεσή μας.

Η αγωνιστική ομάδα, έχοντας παρακαταθήκη τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισε από την συστηματική και επίπονη εκπαίδευση με το Κλεοπάτρα, εξακολουθεί να προπονείται και να αγωνίζεται με το σκάφος «Ευρυάλη» στην κατηγορία ORCclub.

Προπονητής της αγωνιστικής ομάδας είναι ο εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας Νίκος Νικολόπουλος