Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου (ΝΟΚ) ιδρύθηκε το 1947 με σκοπό την προώθηση του ναυταθλητισμού.

H ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης είναι ένα από τα αθλητικά του τμήματα στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί, από το 1991, Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, παρέχοντας στους εκπαιδευόμενους αναγνωρισμένα πτυχία κυβερνήτη ιστιοφόρου σκάφους.

H ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό, δημιουργικής ενασχόλησης με το φυσικό περιβάλλον, άσκησης, απόκτησης πολύπλευρων γνώσεων (αεροδυναμική – υδροδυναμική – ναυτιλία - μετεωρολογία) και ομαδικής συνεργασίας.

Ολοκλήρωνοντας το βασικό κύκλο μαθημάτων ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης προσφέρονται πολύπλευρες προοπτικές: 

  • Αθλητική ενασχόληση, με την συμμετοχή σε αγωνιστική ιστιοπλοϊκή ομάδα. 
  • Αναψυχή, με ημερήσια εξάσκηση στην ιστιοπλοΐα.
  • Συνδυασμός άθλησης αναψυχής και διακοπών, με την διοργάνωση πολυήμερων ταξιδιών με ιστιοφόρο σκάφος ανοικτής θαλάσσης. 

Οι Ελληνικές θάλασσες με τα χιλιάδες νησιά τους, προσφέρονται, λόγω των καιρικών συνθηκών και της διαμόρφωσης των ακτών τους, για να ασχοληθεί κάποιος με την ιστιοπλοΐα, όσο κανένα άλλο μέρος στον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας τα μαθήματα ιστιοπλοΐας, στην Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης του Ν.Ο.Καλαμακίου, υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω εξάσκησης και ενασχόλησης σε οποιονδήποτε σχετικό τομέα (κρουαζιέρα – αγώνες).